Karakter

De connemara is een pony met karakter. De pony’s zijn bijzonder intelligent, hetgeen een groot voordeel is bij de africhting van de dieren. Daarbij zijn ze vriendelijk van aard en houden ze ervan met mensen te werken. Ze hechten zich makkelijk aan hun ‘baasje’, ze zijn eerlijk en hebben geen hekel aan hard werken. Eigenschappen die men bij veel bergpony’s en dus ook bij de connemara tegenkomt, zijn een zekere voorzichtigheid en nieuwsgierigheid.

Te veel krachtvoer of vette weiden kunnen ziekten als hoefbevangenheid veroorzaken en ook het veelvuldig in een warme of stoffige stal staan is niet goed voor de constitutie van connemarapony’s. Vooral stof kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Net als veel andere ponyrassen is de connemara vaak tot op hoge leeftijd in staat te werken. Met het dragen van volwassenen heeft hij doorgaans geen enkele moeite.

De connemara is een geschikte familiepony, die door zijn goede bouw en uithoudingsvermogen ook in de sport tot uitstekende prestaties komt. De intelligentie van deze pony’s maakt hen ook nogal eens een tikje eigenwijs en in combinatie met hun grote kracht kan deze pony voor nerveuze ruiters en kinderen nog weleens moeilijk in de hand zijn. Anderzijds zijn er ook maneges waar de connemara al jaren met veel succes wordt ingezet, ook als kinderpony. Dat hun karaktereigenschappen voor het overige sterk afhankelijk zijn van de manier waarop er met de dieren wordt omgesprongen spreekt voor zich.

Kenmerken

Sterre bij de Sporkinruiters vzw

De connemara is een bijzonder veelzijdige pony. De pony’s hebben een uitstekend springvermogen en bij veel (inter)nationale springwedstrijden treft men ze aan. De klassieke Engelse dressuur gaat ze, door hun intelligentie en wil tot samenwerken, in combinatie met hun goede bouw, goed af.

Binnen de samengestelde wedstrijdsport blijken ze ook in de cross prima te presteren. Aangespannen leveren ze goede prestaties, of ze nu in enkel-, dubbel- of vierspan betuigd worden. Door hun uithoudingsvermogen, tredzekere passen en dappere aard zijn het prettige partners in de endurance en ook de (in Nederland) nog jonge westernsport begint de waarde van de connemara in te zien.

Natuurlijk is niet elke pony een geboren sportpony. Maar door hun vriendelijke karakter en lange levensduur zijn deze pony’s ook prima geschikt als recreatiepony. Kort gezegd kan de connemara worden gezien als een veelbelovend talent op sportgebied en als een maatje voor het leven.

Tegenwoordig ziet men ook grotere pony’s, maar volgens het officiële stamboek mag de pony een stokmaat hebben tussen 138 cm en 148 cm.